تولید مدل اف 430 نقطه عطفی برای کمپانی فراری محسوب می شود . خودرویی که در سال 2004 توسط پنین فارینا طراحی و بر روی پلتفرم ارتقاء يافته ي مدل 360 بنا شد . رونمایی اف 430 در نمایشگاه خودروی پاریس ، بیش از ارائه یک خودروی ارتقاء یافته بر پایه مدل 360 غوغا به پا کرد . فراری برای خلق این زیبا روی ایتالیایی ، اوج هنر طراحی به همراه فناوری پیشرفته ی فرمول یک را با یک مهندسی بالا در هم آمیخته است . این مدل آنقدر موفق می باشد تا جایی که تمامی دوستداران و کارکنان کمپانی فراری ، آن را همچون نگینی گرانبها در میان سوپر اسپرتهای فراری می دانند .
حال این جادوی سرخ به شیراز آمده تا چشم مشتاقان را به خود خیره کند . وعده دیدار فرا رسید و ما به محل ملاقات رفتیم . فراری داستان ما در گوشه ای از خیابان در زیر کاور قرمز رنگ منقش به نام فراری آرام خفته بود و ما نیز در اوج هیجان .
خودروی مورد آزمایش یک فراری اف 430 قرمز رنگ مدل 2005 می باشد که تنها 3106 کیلومتر کارکرد داشت ! رنگ خودرو آنقدر درخشان و مرغوب بود که در نگاه اول آن را با یک فراری مدل 2008 اشتباه گرفتیم . با نگاهی اجمالی به بدنه ، اوج شکوه و زیبایی در ذهنمان تجسم شد . خطوط نرم و مواج بدنه ، وجود بالاترین سطح آیرودینامیک را به ما نوید می دهد . برای ورود بهتر هوا و همچنین بالابردن سطح آیرودینامیک در طراحی جلو از فرم دماغه ی کوسه الهام گرفته شده است . روی سپر عظیم الجسه ی جلو تعدادی ورودی هوا تعبیه شده است که وظیفه ی خنک سازی رادیاتورهای نصب شده پشت اسپویلر جلو را بر عهده دارند . گلگیرهای برآمده ی جلو به همراه چراغ های بادامی شکل مجهز به لامپ های زنون حالتی بسیار پویا و تهاجمی به جلو پنجره بخشیده است .
در قسمت عقب طبق سنت دیرینه ی کمپانی فراری دو چراغ دوقلوی دوار نصب شده است که کاملا مطابق با میل آقای انزو می باشند . یک مجموعه چراغ ال ای دی خطی نیز نقش چراغ ترمز را بازی می کند . در قسمت عقب یک اسپویلر و بامپر یک تکه برای شکاف هوای زیر خودرو و افزایش نیروی رو به پایین در سرعت های بالا نصب شده است که یکی از چشم نوازترین بخش های عقب را تشکیل می دهد . اگزوزهای دوبل دو دهنه از جنس آلومینیوم در کنار سپر ، تکمیل کننده بخش انتهایی می باشند . یکی دیگر از فاکتورهای مثبت ، طراحی درپوش شیشه ای موتور می باشد که آن را کاملا در معرض روئیت قرار می دهد که به زیبایی هرچه بیشتر قسمت عقب کمک شایانی کرده است .
گلگیرهای باد داده شده نیز کاملا هماهنگ با مجموعه گلگیر جلو طراحی شده اند . در نمای جانبی خطی مواج از گلگیر جلو شروع شده و با عبور از درها ، گلگیرها و چراغهای عقب ، به اسپویلر کوچک جذب شده بر روی درپوش موتور خطم می شود . طرح آینه های جانبی از مدل تستاروزا به عاریت گرفته شده است که مدل خودرو بر روی آینه سمت چپ خودنمایی می کند . هواکش های جانبی نصب شده روی گلگیر و اسپویلر زیر درها ، علاوه بر زیبا سازی نمای جانبی هوای مورد نیاز به موتور را فراهم می کنند . رینگهای اسپورت 19 اینچی پنج پره دوبل به همراه تایرهای پایلوت اسپرت ساخت کمپانی میشلن ، وظیفه ی چسبندگی این کوپه ی 1449 کیلوگرمی را عهده دار می باشند . اندازه ی این لاستیک ها در جلو 35/235 و در عقب 35/285 می باشد که مقاومت بسیار بالایی در مقابل نیروی سایشی و گرمایی دارند . یکی از نکات جالب در طراحی خارجی ، نصب آرم و نام فراری با طرح های مختلف در جای جای بدنه است .
همانطور که گفته شد فراری اف 430 از شاسی و پلتفرم 360 بهره می برد . نصب قطعات آلومینیومی شاسی با جوش و پرچ یک مقاوت بسیار بالا همراه با وزنی کم برای این شاسی به ارمغان آورده است و بالاترین نیروی رو به پایین را ایجاد می کند . استفاده از مجموعه تعلیق متشکل از سیستم آنتی رول بار ، سیستم ضد شوک الکترونیکی ، سیستم فعال تعلیق و بازوهای کنترل کننده ، بالاترین سطح هندلینگ ، بالانس و راحتی را فراهم ساخته است . در هنگام باز کردن در به دلیل نبود ستون کناری پنجره ها ، شیشه های بغل کمی پایین آمده و در به راحتی باز می شود . برای جلوگیری از خرابی و خوردگی رنگ رکاب ، آن را با روکش آلومینیوم مقاوم سازی کرده اند که نام فراری بر روی آن ها حک شده است .
با قرار گرفتن بر روی صندلی خود را کاملا بر روی زمین احساس می کنید ! فضای داخلی واقعا جادار و مناسب می باشد . صندلی ها بسیار راحت می باشند . قالب و اسکلت بندی صندلی ها از جنس فیبر کربن ساخته شده است که وزن نسبتا پایینی دارند . روکش در و صندلی ها با چرم کرم رنگ پوشیده اند که کیفیت بالایی را نشان می دهند . نکته ی قابل تاّمل و ماءیوس کننده اینکه تنظیم صندلی ها با مکانیزم دستی صورت می پذیرد ! داشبورد خودرو تا حدود زیادی کلاسیک طراحی شده است اما زیبایی خاص خودش را دارد . داشبورد به روکش چرم مشکی مزین شده است که برای القای حالت اسپرت در برخی قسمت ها از روکش فیبر کربن استفاده شده است . دکمه ها نیز همگی در جای خود قرار گرفته اند که کارکرد راحتی دارند . در مجموع می توان گفت جلو داشبورد بسیار آرگونومیک طراحی شده است .
سیستم صوتی با قابلیت پخش فایلهای صوتی فشرده و اسپیکرهای قدرتمند از دیگر نکات لذت بخش داخلی می باشد . اهرم تعویض دنده از روی کنسول مرکزی حذف و به صورت اهرمی کوچک در کنار لانچ کنترل نصب شده است . دید جلو و کناره ها به دلیل قوس زیاد شیشه و ضخامت کم ستون اول بسیار خوب و مناسب می باشد . اما آنچه که ما را آزار می داد ، دید ضعیف عقب بود که در این فلسفه ی ایتالیایی خلاصه می شود : " آنچه در پشت سر من قرار گرفته اهمیتی ندارد ! " .فرمان بسیار خوشدست طراحی شده که همانند خودروهای فرمول یک برخی از کلیدهای کنترل سیستم های فنی را بر روی خود جا داده است . کلید قرمز رنگ استارت با زیبایی هر چه تمام تر در گوشه ای از فرمان بر روی پوسته ای از فیبر کربن جا خشک کرده است .
بر روی فرمان یک اهرم پنج حالته فرمول یک نصب شده است که قابلیت تنظیم نوع رانندگی در شرایط مختلف را دارا می باشد . سبک اول برای زمان یخبندان کاربرد دارد که علاوه بر ایجاد بهترین حالت ثبات و پایداری ، جعبه دنده را نیز در حالت اتوماتیک قرار می دهد . هنگام رانندگی در بر روی سطوح خیس از سبک دوم استفاده می شود که علاوه بر ثبات و پایداری بالا ، جعبه دنده شش سرعته ی الکترونیکی را در حالت دستی قرار می دهد .در سبک سوم که اسپورت نام دارد فاصله ی تعویض دنده ها کم می شود ، ارتفاع خفه کن ها پایین می آید و سیستم ثبات و پایداری فعال باقی می ماند . در سبک چهارم فاصله ی زمانی تعویض دنده ها از 20/0 ثانیه به 15/0 ثانیه تقلیل می یابد . سیستم ثبات و پایداری و جعبه دنده دستی نیز در اختیار راننده قرار می گیرد . اما اگر قصد دارید جان خود را فدای لذت مرگبار رانندگی کنید ، سبک پنجم بهترین انتخاب برای شماست ! در اين حالت تمامي سيستم هاي ثبات و پايداري از مدار خارج و هر لحظه بايد در انتظار انحراف خودرو ماند .
حالت اسپورت را انتخاب کرده و کمربند ایمنی را میبندم . با توجه به وجود کمربند های اسپورت 3 جناحه ، 2 عدد کیسه ی هوا و سیتم آنتی رول بار ، ایمنی خود را تضمین شده می دانم . به صفحه کیلومتر کلاسیک فراری نگاهی می کنم . دور شمار زرد رنگ در مرکز نصب شده است که رنگ زرد آن جلوه ای زیبا به آن بخشیده است و تا 10 هزار دور مندرج شده است . در حالی که بنا به ادعای کارخانه حداکثر سرعت این مدل حدود 315 کیلومتر می باشد اما با کیلومتر شماری مواجه شدیم که تا 360 مندرج شده بود ! آمپر دیجیتالی بنزین در کنار عقربه های کلاسیک آمپر آب ، روغن و فشار روغن ، حالتی تلفیقی را به وجود می آورد . یک مانیتور کوچک یک اینچی نصب شده روی صفحه ی دور شمار نیز بعضی از اطلاعات فنی را برای راننده به نمایش در می آورد .
دکمه ی قرمز استارت را فشار می دهم . فراری ما بدون هیچگونه مکثی در کمتر از 3 ثانیه روشن می شود . صدایی که از موتور 8 سیلندر وی شکل با 32 سوپاپ خارج می شود بیشتر از آن چیزیست که از یک موتور 4300 سی سی با تنفس طبیعی انتظار داشتیم . جنس این پیشرانه از نیکاسیل و سیلیکون تقویت شده می باشد که در آرام ترین دور 94 دسیبل صدا را در کابین ایجاد می کند . با کمک اهرم پشت فرمان اقدام به درگیری چرخنده های گیربکس می کنم . با رعايت احتیاط وارد خیابان می شویم . ترافیک بالا اجازه ی عرض اندام را به ما نمی دهد . از همین رو برای تست فنی به سمت یکی از کمربندی های حومه ی شهر حرکت می کنیم . رانندگی با این فراری در ترافیک سنگین شهری بسیار راحت می باشد که عملکرد نرم دو پدال آلومینیومی گاز و ترمز و حذف پدال کلاچ مزید بر علت شده است .
به محل مناسب برای تست سرعت می رسیم . در کنار جاده متوقف می شویم و دوباره به بررسی ظاهری خودرو می پردازم . در پوش شیشه ای موتور به کمک مکانیزم هیدرولیکی بسیار راحت بالا می رود . موتور فراری اف 430 یک شاهکار مهندسی است چون شکل ظاهری آن نیز زیباست . رنگ زیبای بدنه به مجموعه ی موتور نیز رسوخ کرده و قسمتی از موتور را به رنگ قرمز در آورده است . بقیه مجموعه نیز به رنگ مشکی درآمده اند . دوباره به خودرو سوار شده و آماده ی یورش می شویم . اینجا محلی است مناسب برای به چالش کشیدن 490 اسب بخار قدرت . پا را تا انتها بر روی پدال گاز گذاشته و اقدام به تعویض دنده می نمایم . اینجاست که 465 نیوتن متر گشتاور ، ما را همچون گلوله ای سهمناک به سوی هدفی نا معلوم شلیک می کند .دور موتور در محدوده ی 6700 می باشد که اقدام به تعویض دنده از 1 به 2 در سرعت 77 کیلومتر می کنم . در دور 6900 سرعتمان به صد کیلومتر می رسد . این در حالیست که حدود 1 ثانیه نسبت به ادعای کارخانه در شتاب 0 تا 100 ضعف داریم( 4 ثانیه توسط کمپانی ) . ارتفاع از سطح دریا ، کارکرد بیش از 3 ساله ی موتور ، کیفیت پایین سوخت و ناهمواری های سطح جاده از عوامل موثر در این ضعف شتابگیری می باشد . سرعتمان به 135 کیلومتر می رسد که اقدام به تعویض دنده از 2 به 3 می نمایم .
در سرعت هاي بالاي 100 كيلومتر سیستم سفت شونده ی فرمان هیدرولیک وارد مدار می شود . لازم به ذکر است که دور قفل تا قفل فرمان 3 دور است . دور موتور در محدوده ی 7400 قرار دارد که در سرعت 180 کیلومتر دنده 4 را جایگزین دنده 3 می نمایم . در حالی که دیوانه وار مشتاق رسیدن به سرعت های بالا تر بودیم و سرعتمان حدود 197 كيلومتر بود ، با یک پیچ حدود 45 درجه مواجه می شویم . دیسکهای سرامیکی با اندازه ی 280 * 34 با کالیبرهای شش پیستونه در جلو و 350 * 34 میلیمتر با کالیبر چهار پیستونه در عقب با کمک سیستم ضد بلوکه و سیستم پایداری الکترونیکی ، بلافاصله سرعتمان را به 120 کیلومتر کاهش می دهد و ما بدون کوچکترین انحرافی پیچ را طی می کنیم . به محل اول ملاقاتمان باز می گردیم و با این اعجوبه ی دوست داشتنی وداع می کنیم .
نتیجه ای که ما از این تست گرفتیم در یک جمله خلاصه می شود : فراری اف 430 بسیار زیبا و قدرتمند تر از آن چیزیست که تاکنون تصور می کردیم . در پایان از مالک محترم خودرو ، مدیریت محترم نمایشگاه فرش زمرد و دوست عزیزمان جناب آقای حسن غنی زاده کمال تشکر و قدردانی را داریم .
نویسنده و تست کننده : سید فرشاد سجادیان
منبع : ماهنامه خودرو امروز و وبلاگ دنیای خودرو
www.car2.tk